Sharon Geschiere - product & interior design - 0640183321 - info@sharongeschiere.com

In 2006 werd ik uitgenodigd om als Nederlandse ontwerper 3 maanden te wonen en werken in Villa Waldberta; een kunstenaarsvilla vlak bij München. Tijdens deze periode mocht ik deelnemen aan de expositie “Design Parcours Spezial”. Deze uitwisseling is tot stand gekomen door stichting Premsela. Tijdens de 3 maanden in de villa heb ik een collectie producten ontworpen die in het Design Parcours geëxposeerd werden. Het thema van het Design Parcours was “Freispiel”, de inspiratie voor mijn collectie waren de logo’s en de fans van voetbalclubs. De expositie was tegelijk met het WK voetbal. Dat jaar was Duitsland gastheer, en ook in de Allianz Arena werden wedstrijden gespeeld. Je begrijpt dat er genoeg inspiratie om me heen was!


Mijn collectie noemde ik Icons / Logolove:


Het wereldkampioenschap voetbal is een bijzonder fenomeen. Fans van rivaliserende clubs worden beste vrienden, en trekken gezamenlijk ten strijde tegen andere landen.


Ik heb elke speler van elk nationale elftal, hun club, en bijbehorend logo opgezocht, alle voetbalclub-logo’s van de nationale spelers samen vormen een nieuw logo. Wanneer je goed kijkt, zul je elk logo terug vinden in de print en de vorm van de “Nationale tassen”, en achterop de Deutschland shirts.


Ik ging naar een voetbalwedstrijd van “TSV München 1860” tegen “Wacker Burghausen”. Ik was zwaar onder de indruk van de fans van beide clubs. Ze droegen jeans-jassen, volledig bekleed met iconen en logo’s: “Kutte” heten die. De jassen leken op het eerste gezicht allemaal op elkaar, maar als je goed kijkt zie je de verschillen. Ik was benieuwd of deze fans dezelfde jassen zouden dragen tijdens het WK voetbal. Want dan ben je niet meer een fan van een club, maar van een groep voetbalspelers, allemaal afkomstig van verschillende clubs. Daarom bedacht ik me dat je tijdens het WK eigenlijk een accessoire nodig hebt dat al deze clubs representeert.


Met dit idee ben ik op zoek gegaan naar de spelers van elk nationale elftal, en hun club en club-logo. Door deze logo’s te combineren heb ik de vorm van verschillende tassen bepaald. Door de lijnen van elk logo op elkaar te leggen, heb ik de prints van de tassen gemaakt. Op deze manier representeert elke tas één van de deelnemende landen aan het Wereld Kampioenschap voetbal.


Op de Duitse shirts vind je elk club logo van de deelnemende spelers van het Duitse nationale elftal. De horens van de geit van 1. FC Köln, de staart van de leeuwen van Bayern München, en de cijfers van Hannover ’96 zijn bijvoorbeeld redelijk eenvoudig terug te vinden.