Sharon Geschiere - product & interior design - 0640183321 - info@sharongeschiere.com

Gewonnen! De ontwerpwedstrijd “Paarlen voor de zwijnen”, georganiseerd door LTO Nederland en De Dierenbescherming. Afleidingsmateriaal voor varkens, dat was de vraag. Waarom? Omdat varkens intelligente dieren zijn, en zich in de bestaande stallen snel vervelen. Uit verveling gaan ze aan elkaars oren en staarten zitten, wat weer zorgt voor vervelende infecties of het couperen van krulstaarten wat LTO en de Dierenbescherming graag willen verbieden. Zie ook onderstaand fragment uit het 6- en 8-uur journaal van 20 juni 2007:


Ik heb verschillende varkenshouders en hun stallen bezocht, en was daar (als overtuigd vegetariër) best van onder de indruk. Tijdens deze ontmoetingen ontdekte ik ook dat de varkenshouders met veel liefde en passie werken. Het welzijn van hun dieren gaat ze aan het hart. Echter staan de varkenshouders enorm onder druk: het vlees moet voor belachelijk lage prijzen de schappen in.  Daardoor waren zij soms ook sceptisch over deze wedstrijd of de ideeën die eruit voort kwamen.


Ik ging op zoek hoe ik de zintuigen van de varkens zou kunnen prikkelen, en kwam terecht bij snoezel-ruimtes; vaak toegepast bij bijvoorbeeld dementerende ouderen, jonge kinderen, of mensen met een beperking. De zintuigen worden bij het snoezelen op verschillende manieren geprikkeld: door verschillende geuren, kleuren, smaken, texturen of geluiden toe te passen. Dit concept heb ik vertaald naar een andere doelgroep; varkens. De Wroezelaar ruikt aantrekkelijk, maakt geluid, beweegt, en smaakt lekker, daardoor worden de varkens gestimuleerd er telkens weer mee te spelen, en zo op veel verschillende manieren afgeleid.


Na de wedstrijd heb ik met het bedrijf MS Schippers samengewerkt en hebben we verschillende prototypes ontwikkeld. Ik heb zelfs met een wroezelaar-stand op de Landbouw Vakbeurs in Den Bosch gestaan, en ook hier weer met veel varkenshouders gesproken. Er zijn zelfs enkele Wroezelaars verkocht, o.a. aan kinderboerderijen of particuliere varkenshouders. Op deze plekken hebben de varkens meestal al voldoende afleiding, en is een Wroezelaar dus een leuke toevoeging, maar niet echt noodzakelijk. Het probleem blijft: de varkenshouders staan te zeer onder druk, hebben geen geld beschikbaar voor dit soort producten. Deze wedstrijd leek me in eerste instantie een fantastisch initiatief, echter vond ik het teleurstellend om te zien dat deze wedstrijd uiteindelijk aan de situatie weinig veranderd heeft.

of via deze link